Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  13/02/2019
Data da última atualização:  13/02/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CAVALLI, E.; LANGE, A.; CAVALLI, C.; BEHLING, M.
Afiliação:  EDILSON CAVALLI, IAC, CAMPINAS, SP; ANDERSON LANGE, UFMT, SINOP; CASSIANO CAVALLI, IAC; MAUREL BEHLING, CPAMT.
Título:  Decomposition and release of nutrients from crop residues on soybean-maize cropping systems.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 13, n. 2, e5527, 2018.
ISSN:  1981-0997
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Nutrients found in residues from agricultural cultures are important reserves for subsequent crops. The objective was to assess the decomposition and release of nutrients from different crop residues for subsequent soybean cultivation. The study was conducted in Mid-Northern Mato Grosso State, Brazil. The residual straw of cropping systems - maize, brachiaria and maize/brachiaria consortium - were sampled, weighted, disposed in litter bags and then distributed on the soil. The adopted experimental design followed the completely randomized arrangement with three repetitions. Treatments were determined based on harvest time, which was performed every 14 days within 140 days for maize, and within 154 days for brachiaria and for the consortium. The remaining dry matter and nutrients content, and half-time life were evaluated. Maize showed the highest straw dry matter yield (14,176 kg ha-1), and the consortium recorded the biggest nutrient accumulation per hectare (K=172.2; N= 141.7 and Ca=56.0 kg ha-1). Brachiaria straw presented the fastest decomposition rate (85%) and the highest nutrient release (K=99%; N=92%; Mg=98% and Ca=90% of total initial content). The total K released reached 150 kg ha-1, which can fit the needs of soybean crops.
Palavras-Chave:  Ciclagem de nutriente; Mato Grosso; Sistema integrado; Sorriso.
Thesagro:  Decomposição; Manejo; Milho; Nutriente; Resíduo Orgânico; Soja.
Thesaurus Nal:  Crop management; Integrated agricultural systems; Integrated crop management.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/192687/1/2018-cpamt-maurel-behling-decomposition-release-nutrients-residues-soybean-maize.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMT1294 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  09/11/2012
Data da última atualização:  09/11/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  KLENIA, E. A.; DENARDI, T.; CITADIN, I.; THOMAZI, H.; PICHLER, M.; SILVEIRA, C. A. P.
Afiliação:  ELIAS ALFONSO KLEINA, Estudante de pós-graduação, UTFPR.; TADEU DENARDI, Estudante de pós-graduação, UTFPR.; IDEMIR CITADIN, Eng. Agr., Dr., Prof. Titular, UTFPR.; HELOISA THOMAZI, Eng. Agr., bolsista FAPEG, UTFPR.; MARISA PICHLER; CARLOS AUGUSTO POSSER SILVEIRA, CPACT.
Título:  Matriz de fertilizantes mbr nas características físico-químicas de frutos de ameixeira Irati.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Ameixeira.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/69829/1/4Z2K.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT15883 - 1UPCAA - DD000792012.00079
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional